Een van je grootste angsten wordt werkelijkheid: je valt met je gezicht naar beneden op het beton en voelt je voortand breken. Paniek slaat toe. Wat moet je nu in hemelsnaam doen? Geen paniek, wij hebben antwoorden voor je.
Er zijn allerlei soorten tandheelkundige noodgevallen en meestal is het antwoord: zo snel mogelijk naar de tandarts gaan. Maar tot je daar bent, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten.
Tandheelkundige noodgevallen 101:
Zonder verder oponthoud, hier zijn de tien noodgevallen waar je vroeg of laat mee te maken krijgt. Zoals de padvinders zeggen: "Wees altijd voorbereid." En als je een tandheelkundige spoedbehandeling nodig hebt, neem dan direct contact met ons op.
#1 Je hebt een tand gebroken of een stukje afgebroken.
Dit is zonder twijfel een van de pijnlijkste noodgevallen. Bel zo snel mogelijk een tandarts. Spoel intussen je mond met warm water en probeer de afgebroken tand te bewaren, als dat kan. Ook kun je een ijszak op de plek houden tijdens het vervoer naar de tandarts.
#2 Je tand is losgekomen.
Je tand zit los, maar is er niet uitgevallen. Dat is goed nieuws (ook al doet het pijn). De tandarts kan je tand misschien redden. Neem een pijnstiller, houd er ijs op en ga zo snel mogelijk naar de tandarts.
#3 Je kroon of vulling is gebroken of kwijtgeraakt.
Dit is erg vervelend. Hopelijk heb je het niet ingeslikt. Maar als dat wel zo is, geen paniek, je zult er niet aan overlijden. Probeer de kroon of vulling te bewaren als je die nog hebt. Je tand zal zeer gevoelig zijn voor alles wat in je mond komt, zelfs lucht. Je kunt kruidnagelolie gebruiken om de gevoeligheid te verzachten en tijdelijke tandcement bij de drogist halen. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts, want je zult waarschijnlijk pijn hebben.
#4 Plotselinge en pijnlijke kiespijn.
Kiespijn kan een symptoom zijn van verschillende problemen. Begin met het spoelen van je mond met warm water. Flos voorzichtig rond de tand om te controleren of er geen etensresten vastzitten. Als de pijn aanhoudt, moet je naar de tandarts.
#5 Er zit iets vast tussen je tanden.
Als er iets tussen je tanden vastzit, kan dit pijnlijk zijn en zelfs een infectie veroorzaken. Het moet er zo snel mogelijk uit. Probeer het eerst met flosdraad. Als dat te pijnlijk is, kun je ook een Soft Pick proberen voor een zachtere aanpak. Lukt het niet? Bel de tandarts.
#6 Plotselinge zwelling in je mond.
Dit kan door verschillende oorzaken komen, maar het is potentieel ernstig. Je kunt een abces hebben. Een abces is geen grapje. De infectie kan zich snel verspreiden en omdat je mond zich in je hoofd bevindt – dicht bij je hersenen – is dit een gevaarlijke situatie als je er niets aan doet.
Er is eigenlijk maar één oplossing: zo snel mogelijk naar de tandarts gaan. Tenzij je van plan bent om een "Cast Away" uit te voeren, maar die methode wordt sterk afgeraden (en is alleen bedoeld voor mensen die op een onbewoond eiland vastzitten).
#7 Je beugel is kapot.
Beugels hebben veel kleine onderdelen en soms breken die. Als dat gebeurt, bel dan direct je orthodontist om een afspraak te maken. Als een draad is gebroken en je niet kunt voorkomen dat die in je wang prikt, gebruik dan orthodontische wax om de draad af te dekken tot je bij de orthodontist bent. Als een bandje loszit, bewaar het dan en plan een afspraak om het opnieuw te laten bevestigen.
#8 Je hebt op je wang of tong gebeten.
Dit gebeurt vaak tijdens het eten, kauwgom kauwen of als je even niet oplet. Meestal is het niet erg, maar soms kan het een flinke wond veroorzaken. In dat geval moet je eerst het bloeden stoppen. Spoel je mond met zout water en druk met een stukje gaas op de wond. Als het bloeden niet stopt en de tandarts niet bereikbaar is, ga dan naar de spoedeisende hulp.
#9 Je kaak is gewond.
Een gebroken kaak is geen pretje. Hier kun je weinig aan doen behalve pijnstillers nemen en ijs op de plek houden totdat je in het ziekenhuis bent.
#10 Ontstoken verstandskiezen.
Verstandskiezen kunnen voor veel problemen zorgen, vooral als ze niet goed doorkomen. Pericoronitis is een infectie die kan optreden wanneer je verstandskiezen slechts gedeeltelijk doorbreken. Je herkent dit aan ontstoken tandvlees en mogelijk een slechte adem. Bezoek een tandarts om het probleem op te lossen.
Hoe kun je tandheelkundige noodgevallen voorkomen?
In sommige gevallen kun je een noodgeval niet voorkomen, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen:
- Draag een gebitsbeschermer: Als je sport, is het een goed idee om je tanden te beschermen met een stevige gebitsbeschermer.
- Vermijd harde of plakkerige voedingsmiddelen: Denk aan ijsblokjes, popcornkorrels en karamel. Deze kunnen je tanden gemakkelijk beschadigen.
- Poets en flos je tanden: Doe het regelmatig en houd je mond gezond.
- Bezoek je tandarts regelmatig: Misschien niet je favoriete bezigheid, maar je tandarts helpt je om je gebit in topconditie te houden.
Dit zijn de meest voorkomende tandheelkundige noodgevallen. Heb jij ooit een tandheelkundig noodgeval gehad? We helpen je graag—neem direct contact met ons op als je een spoedgeval hebt.
De inhoud van deze blog is niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over medische aandoeningen.